سينما و تئاتر

یک آیین چند هزار ساله به روایت خورسند در جشنواره تئاتر فجر | آیین‌های فرهنگی و باستانی ایران را در قالب نمایش زنده نگه‌ داریم

گروه تئاتر آرتسیفر: نمایش خیابانی «کوسه برنشین» نوشته رضا فقیهی و کار مرجان خورسند روز شنبه اول بهمن ساعت ۱۷ در پهنه رودکی اجرا شد و امروز دوشنبه سوم بهمن ساعت ۱۵:۳۰ در همین مکان اجرایی دیگر خواهد داشت.

مرجان خورسند دانش‌آموخته تئاتر عروسکی است و ۱۲ سال است در زمینه تئاتر فعالیت می‌کند و از سال ۱۳۹۱ در جشنواره‌های مختلف تئاتری حضور داشته است. او در گفت‌وگو با آرتسیفر گفت: من تاکنون سابقه حضور در جشنواره‌های سراسری، دانشجویی، منطقه‌ای و جشنواره‌های بین‌المللی تئاتر کودک را داشته‌ام و امسال برای نخستین بار است در جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر شرکت می‌کنم.

خورسند درباره آیین کهن کوسه برنشین توضیح داد: این یک آیین چند هزار ساله است که در مناطق کوهستانی سمت غرب کشور از استان‌های آذربایجان تا یاسوج به شیوه‌های مختلف اجرا می‌شود و جزو آیین‌های استقبال از بهار به شمار می‌آید.

او در ادامه افزود: نمایشنامه را رضا فقیهی نوشته است. او پژوهش‌های بسیاری پیرامون آیین‌های سنتی نمایشی، داستانی و آیین‌هایی که همچنان زنده و پابرجا هستند انجام داده و در این زمینه‌ها نمایشنامه‌هایی معتبر نوشته است.

کارگردان نمایش خیابانی «کوسه برنشین» همچنین اضافه کرد: از نظر من این نمایشنامه متنی خوب و پرمغز دارد، بنابراین تصمیم گرفتم این آیین را به‌عنوان نمایش خیابانی تمرین و اجرا کنیم و خوشبختانه نمایش به جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر امسال راه یافت.

مرجان خورسند یادآور شد: خوشبختانه جشنواره فجر به‌رغم تمام حواشی‌هایی که وجود دارد، برگزار می‌شود و از نظر من جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای سراسری تئاتر است و یک رویداد بزرگ هنری محسوب می‌شود.

او در ادامه افزود: من به‌عنوان کارگردان در این فضا حاضر شدم، البته جشنواره‌های خوب کشور را تجربه کرده بودم و تصمیم گرفتم در جشنواره تئاتر فجر هم حضور یابم و برایم تجربه خوبی است. این موقعیت یک رقابت در سطح عالی است و در این فضا افراد کارآمد باتجربه و کاردرست حضور دارند که رقابت با آن‌ها حس خوبی دارد.

خورسند درباره دلایل فعالیت در عرصه تئاتر خیابانی گفت: من تئاتر خیابانی را همچون تئاتر عروسکی دوست دارم زیرا خاص است، تئاتر صحنه‌ای ویژگی‌های خاص خود را دارد و در  صحنه، نور، دکور و امکانات کار بهتر اجرا می‌شود؛ اما در تئاتر خیابانی سطح کار به شکلی است که ارتباط بسیار تنگاتنگ و نزدیک‌تر با مخاطب شکل می‌گیرد، در فضای بی‌آلایش، بدون نور و دکور و فقط آنچه کار را زیبا می‌کند هنر، بازی و ارتباطی است که با مخاطبان برقرار می‌شود.

او اضافه کرد: معمولاً در تئاتر ارتباط مستقیم با تماشاگر وجود دارد چرا که زنده اجرا می‌شود، در تئاتر خیابانی این ارتباط خیلی نزدیک‌تر است و  حس مخاطبان نامحدود مشاهده می‌شود. هر آن کسی که در محوطه است می‌تواند تماشاگر  باشد بدون اینکه در نوبت قرار گیرد و بلیتی تهیه کند یا کار در فضای سالن و به‌ اندازه ظرفیت سالن اجرا شود. در این حوزه امکان آن وجود دارد نامحدود تماشاگر حضور داشته باشد و این موضوع برای من جذاب است.

خورسند در بخشی از صحبت‌هایش خاطرنشان کرد: نویسندگی نمایشنامه «کوسه برنشین» و نقش اول کار را رضا فقیهی بر عهده دارد و نقش مکمل او قاسم انصاری و بازیگر دیگر فاطمه راوی‌زاده در نقش عروس کوسه است و در نهایت نقش کوسه را علیرضا عبداللهی بازی می‌کند.

او  همچنین عنوان کرد: ما در کشوری با فرهنگ بسیار غنی زندگی می‌کنیم و البته آیین‌های فراوان فراموش‌شده داریم، از همکاران و نویسندگان بزرگ می‌خواهم نگذارند آیین‌های کشور فراموش شود، تقاضا می‌کنم همه با هم تلاش کنیم حداقل آیین‌های فرهنگی و باستانی کشور را در قالب نمایش زنده نگه‌داریم و به فرهنگ کشورمان خدمت کنیم.

چهل و یکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از ۲۵ دی تا ۱۱ بهمن به دبیری کوروش زارعی در تهران در حال برگزاری است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا