تشریح «قاعده تقیه» در بُعد اجتماعی و سیاسی در یک کتاب
کتاب «قاعده تقیه» اثر سید مجتبی نورمفیدی با تنظیم و تدوین حجت منگنه چی، در ۳۶۰ صفحه منتشر شد. قاعده تقیه در بُعد اجتماعی و سیاسی کاربرد دارد و میتوان آن را در شمار قواعد فقه سیاسی دانست.
نوشتار حاضر درسهای خارج «قواعد فقهی» آیت الله سید مجتبی نور مفیدی درباره قاعده تقیه است که پس از بازنگری و تنظیم و ترتیب آن به قلم استاد، در پنج فصل سامان دهی شده است.
در فصل اول که با پیشینه شناسی قاعده تقیه آغاز شده، معنای لغوی اصطلاحی تقیه از منظر اندیشمندان شیعه و اهل سنت بررسی میشود. در نهایت، تعریف مورد نظر مؤلف ارائه میشود. بخش پایانی این فصل به اقسام تقیه اختصاص یافته است.
فصل دوم درباره ادله مشروعیت تقیه است که جایگاهی مهم در فرایند بحث دارد. در این فصل از نه دلیل سخن گفته و محدوده دلالت آنها بررسی شده است. در ادامه شش اشکال به مشروعیت تقیه مطرح و پاسخ هر یک بیان شده است. فصل سوم به قلمرو تقیه از چهار جهت ذات تقیه، تقیه کننده، تقیه شونده، و متعلق تقیه میپردازد. با نظر به این که متعلق تقیه میتواند عقاید، احکام و موضوعات باشد، درباره هر یک از این سه عنوان به تفصیل بحث میشود. در فصل چهارم، شرایط چهارگانه تقیه با توجه به دیدگاههای پیرامون این موضوع بیان و بررسی میشود. فصل پنجم هم به آثار تقیه در دو مقام میپردازد و دیدگاههای مطرح در هر مقام را بررسی میکند. آرتسیفر فرهنگی هنری ادبیات