نمایشگاه پوشاک ارامنه ایران در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد
گروه مد و لباس آرتسیفر: این نمایشگاه از ۲۹ اردیبهشتماه تا ۵ خرداد هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر برپا خواهد بود. به همین بهانه مروری داریم بر تاریخچه پوشاک ارامنه ایران:
تمام ملل و اقوام در کنار ویژگیهای سنتی دارای انواع پوشاک و لباسهای سنتی خود هستند و بر اساس تصاویری که روی اشیاء پیداشده طی حفاریهای باستان شناسی و نیز اطلاعات مکتوب باقیمانده از ادوار گذشته میتوانیم به نحوه و اشکال پوشاک سنتی ارمنیان پی ببریم.
در یادگارهای تاریخی مربوط به سدههای ۶ و ۹ پیش از میلاد (نقاشی روی دیوارها و صخرهها، تندیسها، الواح، مهرها، کلاهخود، سپر و غیره) پوشاک مربوط به قشرهای مختلف جامعه به تصویر کشیده شده است. در سنگنبشتههای هخامنشیان، سنگنوشته بیستون و تخت جمشید (سدههای ۵ و ۶ پیش از میلاد)، ارمنیان با طرز پوشاک خود به تصویر کشیده شدهاند.
درباره نحوه لباسهای دوران دودمان آرتاشسی از سکههای بهجامانده میتوان اطلاعاتی به دست آورد. پوشاک این دوره ارمنیان تا حدی از شیوههای پارسی، رومی متأثر شده است. منابع تاریخی غنی ارمنی و خارجی کندهکاریها، مینیاتور و غیره درباره نحوه طرز پوشاک ارمنی در سدههای میانه اطلاعات جامعی در بردارند. در زمان حکومت دودمان باگراتونی لباسهای ارمنی تحت تأثیر پوشاک اعراب و بیزانسی قرار گرفت و در زمان جنگهای صلیبی در قلمرو کیلیکیه پوشاک ارمنیان از شیوه اروپائی تأثیرپذیر شد.
در دوره آخر سدههای میانه طرز پوشاک ترکان، تاتارها و کردها پوشاک ارمنی را تحتالشعاع قرارداد که تا اواخر سده نوزدهم و اوایل سده بیستم حفظ شده است. در برخی از نواحی ارمنستان شرقی مانند آرتساخ لباسهای سنتی زنان ارمنی و لباس مردانه مرسوم به قفقازی تاکنون باقیمانده است. ارمنیان جاواختی و آخالکالاکی که اصولاً از کارین مهاجرت کردند مدتهای طولانی لباس سنتی خود را حفظ کردهاند.
هرگاه ارمنیان تأثیر پوشاک ارمنیان تأثیر پوشاک خارجیان را پذیرفتهاند آنان ترکیبی از عناصر بیگانه با پوشاک سنتی خود ایجاد کردهاند و درهرصورت عناصر اصلی پوشاک ملی خود را حفظ کردهاند، تا امروز نیز ارمنیان ساکن روستاهای شهرستان فریدن اصفهان و استان چهارمحال و بختیاری پوشاک سنتی خود را تن دارند.
از اواخر سده نوزدهم پوشاک سنتی ارمنی همچون بسیاری از ملل دیگر جای خود را به شیوه پوشاک اروپایی داده است.